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Block Trades FAQ 

Associated with MGEX Rule 83.17. 
 
 
Q1: What are Block Trades? 
 
A1: Block Trades are large quantity transactions that are privately negotiated off the Exchange’s Electronic Trading 
System between two parties for the sale or purchase of futures or options. Block Trades do not involve an offsetting 
cash, OTC, or other listed contract position. 
 
Q2: Who is eligible to participate in Block Trades?  
 
A2: Block Trades can only be conducted by Eligible Contract Participants as defined by Section 1a(18) of the 
Commodity Exchange Act. Additionally, if an Eligible Contract Participant is conducting a Block Trade on behalf of a 
customer, the customer must have specified the order is to be conducted as a Block Trade.  
 
Q3: What products are permitted by the Minneapolis Grain Exchange for Block Trades? 
 
A3: Block Trades are permitted for SPIKES® Volatility Index Futures. Block Trades are not permitted in Hard Red 
Spring Wheat products or Agricultural Index products.  
 
Q4: What are the minimum quantities for Block Trades?  
 
A4: The minimum quantity for a Block Trade is described in the applicable rule for each product. Block Trades must 
be equal to or greater than this quantity. When trading spreads, the sum of the quantities of the legs of the transaction 
must meet the minimum block quantity threshold. No Block Trade eligible product can be spread in a Block Trade with 
any other product. 
 
Q5: Can orders for different accounts be aggregated to meet the minimum quantity threshold?  
 
A5: No, pursuant to MGEX Rules 83.17.A., orders for different accounts cannot be aggregated to meet the minimum 
quantity threshold. 
 
Q6: How are Block Trades priced? 
 
A6: Block Trades are required to be executed at a price that is fair and reasonable with consideration to the prevailing 
market price of the contract. See the below table for the minimum price increment for a Block Trade in each eligible 
product. Each outright transaction and each leg of any eligible spread must be executed at a single price. 
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Block Trade Minimum Price Increment 

Product Minimum Price Increment 

SPIKES Volatility Index Futures 0.01 Index Points 

 
Q7: When must Block Trades be reported? 
 
A7: Block Trades must be reported to MGEX within fifteen (15) minutes following the execution of the Block Trade. If 
the Block Trade is a spread, the trade must be reported fifteen (15) minutes after the time when the trade is agreed 
to, not necessarily when the individual legs are priced. 
 
Q8: What information must a Clearing Member report in order to clear a Block Trade? 
 
A8: Block Trades are not submitted directly to MGEX by the parties to the Block Trade. Instead, the required 
information is reported to the Exchange by each party’s Clearing Member. For each side of a Block Trade, the 
Clearing Member must report: the contract, contract month, price, quantity of the transaction including quantities for 
each leg, buy/sell side, CTI and Regular (House) or Segregated (Customer) indicators, the Transaction Type Indicator 
(B), account number, the respective Clearing Member code, the time of execution, and any other information required 
in accordance with MGEX Rules. 
 
Q9: What are the recordkeeping requirements for Block Trades at the Minneapolis Grain 
Exchange? 
 
A9: Parties to a Block Trade must maintain all records relevant to the Block Trade futures contract. Records may be 
requested by the Department of Audits and Investigations to verify the Block Trade was bona fide in nature. At 
minimum, the maintained documentation should be sufficient to support the price of the Block Trade as fair and 
reasonable, that the reported execution time is accurate, and in the case of customer orders that the customer 
specified the order be executed as a Block Trade. 
 
Q10: When can Block Trades be traded? 
 
A10: See the below table for the trading time and final reporting time for Block Trade eligible products. Note Block 
Trades can only occur on Exchange business days. 
 

Block Trade Times 

Product Trading Time (CT) Final Reporting Time 

SPIKES Volatility Index Futures 8:30 am – 4:00 pm 4:15 pm 
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Q11: Can a party participating in a Block Trade engage in pre-hedging? 
 
A11: Parties to a potential Block Trade may engage in pre-hedging of the position that they believe in good faith will 
result from the consummation of the Block Trade, except for an intermediary that takes the opposite side of its own 
customer order. In such instances, prior to the consummation of the Block Trade, the intermediary is prohibited from 
engaging in pre-hedging. The intermediary may enter into transactions to hedge or offset the position only after the 
Block Trade has been consummated. 
 
 
 
Questions regarding this FAQ may be directed to the Department of Audits and Investigations at  
(612) 321-7101 or at compliance@mgex.com. 
 
The information contained in this document is for general purposes only and is not tailored to any specific 
situations of a recipient of this document. The information contained herein is subject to and is superseded by official 
MGEX Rules, which can be found at www.mgex.com. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mailto:compliance@mgex.com
file://mgexapp2/users/tgersch/Documents/FAQ%20Branding%20Update/www.mgex.com
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